De Tielman Brothers in bijzondere bezetting

JazzmasterMania

Een bijzondere ode aan de Tielman Brothers! JazzmasterMania speelt naast vele spectaculaire instrumentals ook enkele zangnummers met de muzikale opvatting en spirit van de nooit meer geëvenaarde 5 mans bezetting van de Tielmans uit 1965.

JazzmasterMania Tielman Brothers

Toen de Tielman Brothers na jaren uitsluitend in het buitenland te hebben gespeeld in 1965 eindelijk weer in Nederland optraden, was het inmiddels een totaal andere band geworden: de gitaristen speelden niet meer op Gibson Les Paul gitaren, maar op Fender Jazzmasters die totaal anders klonken. Bovendien speelden ze met drie gitaristen in plaats van met de vroegere twee, waardoor hun muzikale mogelijkheden enorm werden uitgebreid. Vooral in hun instrumentale nummers klonken ze door de meerstemmigheid in hun gitaren meer als een soort gitaren bigband dan als de “simpele” Indorock groep die ze in 1960 nog waren.

De meeste muziekhistorici spreken graag over de enorme invloed van de Tielman Brothers aan het eind van de jaren ‘50 op de Nederlandse popmuziek, maar het waren juist de verpletterende concerten in 1965 van deze tot 5 man uitgebreide formatie die latere grootheden als Golden Earring, Jan Akkerman en vele anderen zouden gaan inspireren. De gelukkigen die destijds bij deze concerten aanwezig zijn geweest kunnen er nog steeds niet over uit hoe ongelooflijk goed deze band live was. Helaas zijn de meeste live opnamen die er nog van die bezetting bestaan opgenomen met een simpele bandrecorder op het toneel, en dus bepaald niet van professionele kwaliteit. Mede daardoor is hun live muziek uit die periode vrijwel vergeten, terwijl die juist van enorm belang is geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse popmuziek.

Gitarist Patrick Kerger was al meer dan 25 jaar van plan om ooit een band op te richten die na meer dan 50 jaar na dato weer zulke instrumentals (alsook enige zangnummers) met de bijzondere meerstemmige 3 gitaren opvatting van die legendarische 1965 bezetting zou gaan spelen. Door de jaren heen voerde hij daarover vele verhelderende gesprekken met de 3 originele gitaristen van die bezetting: Andy Tielman, Reggy Tielman, en Hans bax. En omdat in al die jaren niemand anders dat deed besloot Patrick uiteindelijk in 2018 de band JazzmasterMania op te richten om de mensen er aan te herinneren wat er nou precies zo bijzonder was aan deze muzikale opvatting die al meer dan 50 jaar niet meer live door een band is gebracht. En dan niet zozeer door de oorspronkelijke muziek één op één te kopiëren (hetgeen door de geluidskwaliteit van de oude live bandopnames praktisch onmogelijk is), maar door muziek op hun eigen manier met die oude verloren gegane meerstemmige gitaren opvatting te interpreteren.

We hopen dat u ervan zult genieten!

Bio's

Gitarist Patrick Kerger en bassist Marc Doornweerd speelden jarenlang samen in de band Tjendol Sunrise, en hebben bovendien opgetreden met maar liefst drie van de vijf leden van die fameuze 5 mans Tielman Brothers formatie uit 1965: Andy Tielman, Reggy Tielman en Hans Bax. Omdat Patrick al jaren van plan was om ooit muziek te gaan maken met de specifieke muzikale opvatting van die band greep hij deze persoonlijke contacten dankbaar aan om hen informatie en verhalen over deze periode te ontfutselen, waarvan in de muziek van JazzmasterMania dankbaar gebruik is gemaakt.

Gitaristen Lode Simons en Damien van Halving werden op jonge leeftijd muzikaal opgeleid in de Indorock groep Bibit Rockers door Indorock coryfeeën als Harry Koster, Eddy Chatelin, Ben Poetiray en Andy Tielman, en hebben daarom veel meer feeling met deze muziek dan hun meeste generatie genoten, waardoor ze van cruciaal belang zijn binnen deze groep. Lode Simons is tegenwoordig de frontman van zijn eigen succesvolle groep: Wipe Out Selection.

Drummer Fred van Opzeland is het rotsvaste inventieve ritmische anker van de band. Hij speelde in het verleden met diverse jazz grootheden, en speelt tegenwoordig samen met Patrick bij de beroemde cabaretière Tineke Schouten.

Ode aan de Tielman Brothers

Indo-rock op z'n best!

Look & Listen
Vergelijkbaar

3 zanger/gitaristen
basgitarist
drummer